Η Αλεξίεβιτς μίλησε μέσα από τα έργα της και ο σύγχρονος Λεονίντ Μπρέζνιεφ τουρκικής έκδοσης αγρόν ηγόρασε!

Ο Ιησούς μέσα από τις παραβολές του προέτρεπε τον άνθρωπο να μαθαίνει από τα λάθη του και να δείχνει τη δέουσα σοβαρότητα σε ζητήματα αλληλεγγύης που αφορούν τον συνάνθρωπό του και κατ' επέκταση που συντείνουν στην αυτοβελτίωσή του. Τον Ιησού ασπάζεται και η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, η φετινή Νόμπελιστ λογοτεχνίας, εκ Λευκορωσίας. Στη ''σεμνή'' τελετή που έλαβε χώρα το μεσημέρι της 8ης Οκτωβρίου η σουηδική ακαδημία βράβευσε και τίμησε τη σπουδαία δημοσιογράφο για το συγγραφικό της έργο με τον υπέρτατο τίτλο της νομπελούχου. 

Στο βιβλίο της ''Τσέρνομπιλ-Ένα χρονικό του μέλλοντος'' καταγράφει και εξηγεί λεπτομερώς μέσα από πολυάριθμες μαρτυρίες χωρικών, επιστημόνων, στρατιωτών, παραμορφομένων παιδιών, μελλοθάνατων και όλων των υποσυνόλων της Ουκρανικής κοινωνίας του 1986 τις ολέθριες συνέπειες της έκρηξης του πυρηνικού εργαστηρίου του Τσέρνομπιλ. Και ενώ η παγκόσμια κοινότητα της διανόησης ανταμοίβει την Αλεξίεβιτς για να δώσει μια γροθιά στη καταστροφική παράνοια και την αδιαφορία που επιδεικνύουν οι ηγεσίες μεγάλων χωρών, η ραγδαία δημιουργία κέντρων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας συνεχίζεται με απρόσκοπτους και ανεξέλεγχτους ρυθμούς. Όλα έχουν μια εξήγηση και αυτό το ατύχημα δεν ήταν ...και τόσο ατύχημα, όταν στη Σοβιετική Ένωση του Λεονίντ Μπρέζνιεφ στη μετά1972 εποχή και αφότου έγινε η συνάντηση του εκάστοτε Σοβιετικού ηγέτη με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρίτσαρντ Νίξον συνθηκολογήθηκε και αποφασίστηκε η από κοινού διατήρηση 200 αντιβαλιστικών πυραύλων αντί η πλήρης κατάργηση για να επέλθει πυρηνικός αφοπλισμός με τον οποίο η ανθρωπότητα θα προάσπιζε δεκάδες εκατομμύρια ζωών. Αντ' αυτού το Τσέρνομπιλ και το 2ο καμπανάκι από το μεγαλοδύναμο ''σταματείστε με τα πυρηνικά γιατί ο πλανήτης γη θα εξαυλοθεί'' (το 1ο είναι η πυραυλική κρίση στη Κούβα)

Τα μπαμπάκια όμως στ' αυτιά του κυρίου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι χρυσά και αδιαπέραστα, όπως και το παλάτι που έφτιαξε για να φυλάει την αρχοντιά του. Με αφορμή τις επιδρομές της Τουρκίας στη Συρία και τη δήλωση-παραδοχή-κοινό μυστικό της Ρωσίας αλλά και ολόκληρης της διεθνολογικής κοινότητας (που γνωρίζει τι εστί Τουρκία και γεωπολιτικοστρατηγικά παιχνίδια) ότι η Τουρκία κτυπά 9 στους 10 Κουρδικούς στόχους, ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε απειλές κατά πάντων, εμπλέκοντας μέσα στις αναφορές του και τη δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκιουγιου. Χαρακτηριστικά είπε ''Αυτοί που πρέπει να είναι πιο ευαίσθητοι είναι οι Ρώσοι. Η χώρα μου είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής του φυσικού αερίου της Ρωσίας. Αν χάσει την Τουρκία, είναι μεγάλη απώλεια για τη Ρωσία και πρέπει να τα σκεφτεί καλά αυτά.'' Καταλήγοντας είπε με σαφήνεια σχετικά με το πρόγραμμα ανέγερσης πυρηνικού σταθμού πυρηνικής ενέργειας στη Μερσίνα της Τουρκίας απέναντι από τη Κύπρο ''Αν το Άκκιουγιου δεν το κάνουν οι Ρώσοι, θα το κάνουμε εμείς''

Φαίνεται πως οι σειρήνες κινδύνου ηχούν σαν κελαήδησμα καναρινιού στ' αυτιά του σύγχρονου αυτού Σουλτάνου. Την ίδια ώρα που η Ρωσία δείχνει συμμορφωμένη από τα παθήματα της, ο Ερντογάν δηλώνει οτι στη πολιτική δεν χωράνε συναισθηματισμοί. Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο...λίγη λογική χρειάζεται για να καταλάβεις ότι τα πυρηνικά ατυχήματα δεν είναι παίξε-γέλασε!